WIADOMOŚCI

Zamknij lato w słoiku – 3 przepisy na konfitury

Lato to idealny czas na przygotowanie przetworów. To teraz właśnie owoce cieszą pełnią smaku i aromatu, a do tego są niedrogie. Warto to wykorzystać i przyrządzić pyszne domowe konfitury. Oto 3 przepisy na najlepsze konfitury.

KONFITURA JAGODOWA

Składniki:

1 kg jagód

2-3 łyżki wody

250-300 g cukru (może być biały, trzcinowy) lub ksylitolu*

Wykonanie:  

Jagody dobrze umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu aż zaczną puszczać soki. Następnie zmniejsz ogień, aby się nie przypaliły, dodaj cukier i gotuj co najmniej godzinę. Gotowanie konfitury jagodowej wymaga regularnego przemieszania. Nie można tego pominąć, bo inaczej masa się przypali. Po upłynięciu wskazanego czasu gotowania, konfiturę przełóż do słoików, dobrze dokręć i odwróć do góry dnem na 15-20 min. Jeśli wkładasz gorącą konfiturę, słoiki nie wymagają pasteryzowania.

*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.

 

KONFITURA MALINOWA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

1 kg malin

150-200 g cukru*

200 ml wody

Tabliczka białej czekolady

Wykonanie:

Maliny dokładnie wypłucz, wrzuć do rondelka, zalej wodą i wstaw na niewielki ogień. Dosyp cukier i gotuj 50-60 minut, do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Konfiturę mieszaj co jakiś czas, aby jej nie przypalić. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Gotową masę przełóż do słoików, a słoiki odwróć do góry dnem (jeśli masa jest gorąca) lub zapasteryzuj, jeśli konfitura jest zimna.

*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.

 

KONFITURA MORELOWA Z LAWENDĄ

Składniki:

1 kg moreli

Sok z 1 cytryny

200 g cukru*

1-2 łyżki lawendy suszonej

*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.

Wykonanie:

Morele umyj i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem połączonym sokiem z cytryną. Odczekaj 15-20 min aż owoce puszczą soki. Gdy to nastąpi, gotuj całość na małym ogniu przez ok. godzinę lub w miarę potrzeby dłużej. Masa powinna być co jakiś czas przemieszana. Na koniec dodaj lawendę i wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i odłóż do góry dnem na kilkanaście minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *