Lato to idealny czas na przygotowanie przetworów. To teraz właśnie owoce cieszą pełnią smaku i aromatu, a do tego są niedrogie. Warto to wykorzystać i przyrządzić pyszne domowe konfitury. Oto 3 przepisy na najlepsze konfitury.
KONFITURA JAGODOWA
Składniki:
1 kg jagód
2-3 łyżki wody
250-300 g cukru (może być biały, trzcinowy) lub ksylitolu*
Wykonanie:
Jagody dobrze umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu aż zaczną puszczać soki. Następnie zmniejsz ogień, aby się nie przypaliły, dodaj cukier i gotuj co najmniej godzinę. Gotowanie konfitury jagodowej wymaga regularnego przemieszania. Nie można tego pominąć, bo inaczej masa się przypali. Po upłynięciu wskazanego czasu gotowania, konfiturę przełóż do słoików, dobrze dokręć i odwróć do góry dnem na 15-20 min. Jeśli wkładasz gorącą konfiturę, słoiki nie wymagają pasteryzowania.
*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.
KONFITURA MALINOWA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
1 kg malin
150-200 g cukru*
200 ml wody
Tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Maliny dokładnie wypłucz, wrzuć do rondelka, zalej wodą i wstaw na niewielki ogień. Dosyp cukier i gotuj 50-60 minut, do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Konfiturę mieszaj co jakiś czas, aby jej nie przypalić. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Gotową masę przełóż do słoików, a słoiki odwróć do góry dnem (jeśli masa jest gorąca) lub zapasteryzuj, jeśli konfitura jest zimna.
*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.
KONFITURA MORELOWA Z LAWENDĄ
Składniki:
1 kg moreli
Sok z 1 cytryny
200 g cukru*
1-2 łyżki lawendy suszonej
*Opcjonalnie można użyć pół na pół zwykłego cukru i cukru żelującego, co sprawi, że masa będzie bardziej gęsta.
Wykonanie:
Morele umyj i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem połączonym sokiem z cytryną. Odczekaj 15-20 min aż owoce puszczą soki. Gdy to nastąpi, gotuj całość na małym ogniu przez ok. godzinę lub w miarę potrzeby dłużej. Masa powinna być co jakiś czas przemieszana. Na koniec dodaj lawendę i wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i odłóż do góry dnem na kilkanaście minut.