WIADOMOŚCI

Domowe lody – najlepsze przepisy

Dobrą alternatywą dla sklepowych lodów jest ich wersja domowa. W tej najbardziej podstawowej wystarczy jeden składnik i zamrażalnik. W wersji nieco rozbudowanej można stworzyć doskonałe lody, które smakiem i wyglądem nie będą ustępowały tym, dostępnym na sklepowych półkach i w kawiarniach. 

Najprostsze domowe lody

  • Banany

Do wykonania prostych lodów domowych będziemy potrzebować bananów. Wystarczy pokroić je na mniejsze części i  zamrozić, a następnie zmiksować blenderem. Tak przyrządzone lody są aksamitne, kremowe i wystarczająco słodkie. Można oczywiście urozmaicić przepis i dodać np. miód, jogurt, inne owoce.

  • Lody z owoców leśnych

200 ml mleka zagotowujemy, następnie dodajemy nawet pół kg ulubionych owoców leśnych (świetnie sprawdzą się maliny i jagody), dodajemy 2 łyżki miodu, 4 łyżki soku z cytryny. Całość miksujemy, przelewamy do foremek i mrozimy.

  • Klasyczne lody śmietankowe

Potrzebujemy: 500 ml mleka, 7-8 żółtek, 150 g cukru, 250 ml śmietanki 36%. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy do żółtek. Po zgęstnieniu masy, mieszamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy i łączymy z wystygniętą masą jajeczną. Na koniec wkładamy całość do maszynki do kręcenia lodów, ewentualnie mieszamy podczas mrożenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *