Dobrą alternatywą dla sklepowych lodów jest ich wersja domowa. W tej najbardziej podstawowej wystarczy jeden składnik i zamrażalnik. W wersji nieco rozbudowanej można stworzyć doskonałe lody, które smakiem i wyglądem nie będą ustępowały tym, dostępnym na sklepowych półkach i w kawiarniach.
Najprostsze domowe lody
- Banany
Do wykonania prostych lodów domowych będziemy potrzebować bananów. Wystarczy pokroić je na mniejsze części i zamrozić, a następnie zmiksować blenderem. Tak przyrządzone lody są aksamitne, kremowe i wystarczająco słodkie. Można oczywiście urozmaicić przepis i dodać np. miód, jogurt, inne owoce.
- Lody z owoców leśnych
200 ml mleka zagotowujemy, następnie dodajemy nawet pół kg ulubionych owoców leśnych (świetnie sprawdzą się maliny i jagody), dodajemy 2 łyżki miodu, 4 łyżki soku z cytryny. Całość miksujemy, przelewamy do foremek i mrozimy.
- Klasyczne lody śmietankowe
Potrzebujemy: 500 ml mleka, 7-8 żółtek, 150 g cukru, 250 ml śmietanki 36%. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy do żółtek. Po zgęstnieniu masy, mieszamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy i łączymy z wystygniętą masą jajeczną. Na koniec wkładamy całość do maszynki do kręcenia lodów, ewentualnie mieszamy podczas mrożenia.