WIADOMOŚCI

Z jarzębiny, gruszek i śliwek, czyli najlepsze przepisy na jesienne nalewki

Jesień, ze zmienną aurą, to czas licznych infekcji i osłabienia organizmu. W profilaktyce warto wykorzystać sezonowe owoce do przygotowania pysznych i zdrowych nalewek . Domowe nalewki nie są trudne do zrobienia, poświęcając odrobinę czasu możemy zyskać świetną alternatywę dla sztucznych suplementów diety. Warto je pić jesienią i zimą, gdy szukamy skutecznych sposobów na rozgrzanie.

 

Nalewka z gruszek

 Gruszki zawierają dużą ilość potasu oraz fosforu, bogate są także w wapń, magnez, sód, żelazo, bor oraz jod. Nalewki z gruszek polecane są na układ moczowy, działają odkażająco oraz ochronnie na organizm, doskonale rozgrzewają i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego.

Składniki : 1kg gruszek np. Konferencja, 2 szklanki czystej wódki, szklanka wody, 3 szklanki cukru, laska wanilii, 2 goździki.

Przygotowanie: Z umytych i obranych gruszek usuń gniazda nasienne, owoce pokrój w plastry. Wodę podgrzej z cukrem do rozpuszczenia. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 30min i odstaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu syrop wymieszaj z wódką. Całość przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce.  Nalewkę można pic po 6-8 tygodniach leżakowania, ale warto poczekać z nią nawet pół roku.

 

Nalewka ze śliwek

 Śliwki zawierają dużą ilość witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają sprawność intelektualną oraz wspomagają procesy metaboliczne. Nalewka ze śliwek poprawia trawienie, chroni układ krwionośny, a dzięki właściwościom rozgrzewającym wspiera organizm w walce z przeziębieniem.

Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cukru, 1 l spirytusu, kora cynamonu, 2 goździki

Przygotowanie: Umyte owoce pokrój na połówki i usuń pestki. Wsadź do wielkiego słoja i zasyp cukrem, dodaj korę cynamonu oraz goździki. Tak przygotowane owoce odstaw na dwa dni, żeby puściły sok. Po upływie wskazanego czasu dolej spirytusu, zakręć słój i odstaw na ok.2-3 tygodnie.

 

Nalewka z jarzębiny

Jarzębina skrywa dużo właściwości leczniczych. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jej owoce są doskonałym przeciwutleniaczem, mają silne działanie przeciwzapalne, polecane są przy biegunkach, chorobach pęcherzyka żółciowego, a także bólach nerek i wątroby.

 Składniki: 300 g owoców jarzębiny, 700 ml czystej wódki, 100 g cukru, 2 łyżki miodu wielokwiatowego.

Przygotowanie: Owoce opłucz i osącz, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz ok.15 minut, zostaw na godzinę w wyłączonym piecu. Cukier rozpuść w ½ szklanki ciepłej wody. Wystudź i wymieszaj z miodem. Owoce przełóż do szklanej butli, zalej wódką i syropem. Odstaw na ok. pół roku. Następnie płyn znad owoców zlej do butelek i odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie.

 

 

Jeden komentarz do “Z jarzębiny, gruszek i śliwek, czyli najlepsze przepisy na jesienne nalewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *